Toxic Ingredients - Τι πρέπει να αποφεύγουμε ;

by - Παρασκευή, Φεβρουαρίου 21, 2014




Τον τελευταίο καιρό με έχει πιάσει μια …υστερία να το πω ! με τα parabens και άλλα χημικά που έχουν μέσα διάφορα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος αλλά και καλλυντικά, με αποτέλεσμα να έχω στείλει (στον κάδο) τα μισά μου πράγματα.
Με βάση αυτήν την εμμονή μου σκέφτηκα να γράψω το σημερινό post και να σας πω όσο γίνεται πιο περιληπτικά ποια είναι τα βλαβερά για την υγεία μας συστατικά.
Μετά από μια αναζήτηση στο internet κατέληξα στα εξής : 


Alcohol, Isopropyl - Διαλύτης που απογυμνώνει το δέρμα την υγρασία και διαταράσσει το φυσικό μανδύα του δέρματος, και προωθεί τα σημάδια της γήρανσης.

DEA, MEA, TEA – Βρίσκονται  σε προϊόντα αφρού (σαμπουάν, αφρόλουτρα). Απορροφάται εύκολα από το δέρμα, περιέχει ορμόνες και χημικές ουσίες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Fragrance - Περιέχει δυνητικά χιλιάδες αγνώστων συστατικών, πολλές τοξικές και καρκινογόνες  ουσίες. Συνδέονται με τον καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, χρόνιες λοιμώξεις του δέρματος, του νευρικού συστήματος και των ορμονικών ανισορροπιών, εγκεφαλική βλάβη, πονοκεφάλους και αναπνευστικές παθήσεις.

Germall 115 - Επίσης γνωστό ως Ιμιδαζολινική ουρία. Κοινή εναλλακτική συντηρητικού parabens. Ταξινομήθηκε ως γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο, ερεθιστικό για το δέρμα.

Hydroxymethylglycinate - Συχνά ακούγετε ως φυσικό συστατικό, αλλά στην πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό είναι ανασφαλές, ερεθιστική για τα μάτια και το δέρμα.

Parabens - Συντηρητικό. Ιδιαίτερα καρκινογόνο, αλλεργιογόνο, τοξικό και που παρουσιάζει ορμονικές διαταραχές. (methylparaben, butylparaben, propylparaben, isobutylparaben, ethylparaben).

Προϊόντα με βάση το πετρέλαιο (petrolatum, mineral oil, paraffin) – Βλέπε και ορυκτέλαια. Πετροχημικά, προέρχονται από το αργό του πετρελαίου. Δημιουργεί ένα αδιαπέραστο φράγμα που εμποδίζει τίποτα από το να πάρει μέσα ή έξω και προάγει τις κοινές και σοβαρότερες ανισορροπίες του δέρματος. Καλύπτουν το δέρμα και το  πνίγουν , προωθεί την ακμή, το έκζεμα, ροδόχρους ακμή και τα σημάδια της γήρανσης, καρκινογόνο.

phenoxyethanol - Το νέο paraben-σαν συντηρητικό. Εξαιρετικά τοξικό, επιβλαβή για το νευρικό σύστημα, τα νεφρά, κυκλοφορικό σύστημα και το πεπτικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και είναι θανατηφόρο για μικρά ζώα.

Phthalates (Οι φθαλικές ενώσεις) -Δείτε και άρωμα. Πλαστικοποιητής που χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά, ειδικά αρωματικά έλαια, καθώς και παιδικά παιχνίδια και άλλα πλαστικά προϊόντα. Εμπλεκόμενο στην ορμόνη διαταραχή, γενετικές ανωμαλίες, χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων στους άνδρες, αλλεργίες του δέρματος.

Polyethylene Glycol - Επίσης γνωστό ως PEG. Χρησιμοποιείται σε καθαριστικά για τη διάλυση λιπών και ελαίων, καθώς και να πυκνώσει τα προϊόντα. Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, διαταράσσει τη φυσική ισορροπία της υγρασίας του δέρματος, ενθαρρύνει την πρόωρη γήρανση.

Propylene/Butylene Glycol - Προέρχεται από το φυσικό αέριο, που χρησιμοποιείται ως παράγοντας διαλύτη και να σπάσει την πρωτεΐνη. Δραστικό συστατικό σε αντιψυκτικά. Γρήγορη διείσδυση και τοξικό, εισχωρεί στον εγκέφαλο, τα νεφρά και προκαλεί ηπατική βλάβη, καθώς και δερματίτιδα εξ επαφής, αναπνευστικές διαταραχές, ερεθισμό του δέρματος και των ματιών.

Silicone – (συχνά και ως dimethicone), Τοξικό, συσσωρεύεται στο ήπαρ και τους λεμφαδένες, ερεθίζει το δέρμα. Πνίγει το δέρμα, παρεμπόδιση της φυσικής μεταβολικής λειτουργίας. Βλαβερό για το περιβάλλον.

Synthetic Colors (συνθετικά χρώματα) - Χρησιμοποιούνται συνήθως για να δώσουν μια πιο ελκυστική απόχρωση προϊόντα. Περιέχει ένα πλήθος ανώνυμων συστατικών, που συνδέονται με αλλεργίες και χρόνιες παθήσεις του δέρματος.

Talc – Το περιέχουν πολλά καλλυντικά πούδρες και ρουζ, φράζει τους πόρους του δέρματος. Συνδέεται με αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο. Απαγορεύεται να το χρησιμοποιείτε σε βρέφη ή παιδιά, τοξικό.

Diazolidinyl Urea – Συντηρητικό. Εξαιρετικά τοξικό, ερεθιστικό για το αναπνευστικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει, πόνους στο στήθος, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, χρόνιες δερματικές αλλεργίες, πονοκεφάλους. Μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.


Το ξέρω ότι διαβάζοντας όλα αυτά θα έχετε μια ανησυχία, αλλά τα παραπάνω χημικά επηρεάζουν την υγεία μας όταν βρίσκονται σε μεγάλες δόσεις ή όταν είναι τα κύρια συστατικά  ενός προϊόντος. Τον τελευταίο καιρό τα parabens, τα mineral oils και κάποια άλλα συντηρητικά τείνουν προς «εξαφάνιση» και συχνά δίπλα τους βλέπετε την λέξη free, αλλά ένα είναι το μόνο σίγουρο ότι χωρίς κάποιο συντηρητικό, τα προϊόντα δεν θα άντεχαν παραπάνω από 2-3 μέρες (εκτός ψυγείου) γιατί είναι εκείνα τα οποία θα εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και θα παρατείνουν την διάρκεια ζωής ενός προϊόντος.


Εδώ θα σας βάλω ένα σχετικό άρθρο που αξίζει να διαβάσετε!......για να μην φρικάρετε τελείως !!! 

.......................................................................................



You May Also Like

0 σχόλια

Instagram

Labels